
نگهداری از گیاه اسپاتی فیلوم
گیاه اسپاتی فیلوم
گیاه اسپاتی فیلوم بومی مناطق گرمسیری آمریکا و جنوب شرقی آسیا و در حدود ۴۰ گونه دارد که معروفترین آنان Spathiphyllum wallisii است که به عنوان گیاهی گلدانی و آپارتمانی طرفداران بیشماری دارد. گیاهی چند ساله و علفی با برگساری همیشه سبز است که گلهای سفید رنگی زینت بخش آن میشود. برگهای اسپاتی فیلوم سبز براق و نوک تیز است. گیاه به ارتفاع کل ۶۰-۴۵ سانتیمتر میرسد.
در اینستاگرام گلابتون ما را دنبال کنید.
نحوه نگهداری از گیاه اسپاتی فیلوم:
گیاه اسپاتی فیلوم بومی مناطق گرمسیری آمریکا و جنوب شرقی آسیا و در حدود ۴۰ گونه دارد که معروفترین آنان Spathiphyllum wallisii است که به عنوان گیاهی گلدانی و آپارتمانی طرفداران بیشماری دارد. گیاهی چند ساله و علفی با برگساری همیشه سبز است که گلهای سفید رنگی زینت بخش آن میشود. برگهای اسپاتی فیلوم سبز براق و نوک تیز است. گیاه به ارتفاع کل ۶۰-۴۵ سانتیمتر میرسد.
مشخصات اسپاتی فیلوم:
نام فارسی: اسپاتی فیلوم
نام لاتین
Spathiphyllum
نام علمی
Alismatales
خانواده
Araceae
گیاهشناسی:
گیاه اسپاتی فیلوم بومی مناطق گرمسیری آمریکا و جنوب شرقی آسیا و در حدود ۴۰ گونه دارد که معروفترین آنان Spathiphyllum wallisii است که به عنوان گیاهی گلدانی و آپارتمانی طرفداران بیشماری دارد. گیاهی چند ساله و علفی با برگساری همیشه سبز است که گلهای سفید رنگی زینت بخش آن میشود.
برگهای اسپاتی فیلوم سبز براق و نوک تیز است. گیاه به ارتفاع کل ۶۰-۴۵ سانتیمتر میرسد. توجه کنید که تمامی قسمتهای این گیاه در صورت مصرف و خورده شدن سمی هستند. گلهای این گیاه معمولا در اواخر زمستان و در طی فصل بهار و تابستان شکل میگیرد و عمر نسبتا طولانی از چهار تا ده هفته دارد. حتی ممکن است که در طی سال دو مرتبه شاهد گلدهی این گیاه باشیم.
آبیاری:
در طی تابستان به آبیاری و غبارپاشی منظم نیاز دارد. خاک گلدان نباید خشک شود و همیشه باید مرطوب نگه داشته شود، اما این به معنی خیس و غرقاب شدن خاک نیست. محیط خیس و آبیاری بیش از اندازه موجب پژمردگی حاشیه برگها و سپس تمامی برگ و افتادن برگها و گاهی سوختن و سیاه شدن نوک و حاشیه برگها خواهد شد.
توجه داشته باشید که اسپاتی فیلوم در محیطهای پر نور به آبیاری بیشتر و در محیطهایی با نور کمتر به آبیاری کمتر نیاز دارند. بهترین راه بررسی سطح خاک گلدان است زمانی که سطح خاک تا عمق ۲٫۵ سانتیمتری در حال از دست دادن رطوبت است باید گیاه را آبیاری کرد. با رسیدن زمستان و کاهش نیاز گیاه به آب باید آبیاری را کاهش داد. در طی فصول گرم فراهم کردن رطوبت محیط به رشد و شادابی این گیاه کمک میکند.
کمبود رطوبت محیط از جمله دلایل قهوهای شدن برگهای این گیاه است بنابراین علاوه بر غبارپاشی روزانه گیاه میتوان یک عدد زیرگلدانی را از سنگریزه پر کرد سپس تا نیمه دیواره زیرگلدانی در آن آب ریخت و گلدان حاوی گیاه را بر روی سنگریزهها قرار داد توجه داشته باشید که کف گلدان گیاه به هیچ عنوان با سنگریزهها در تماس نباشد. آب داخل زیرگلدانی به تدریج تخلیه شده و رطوبت بیشتری در هوا شکل خواهد گرفت.
دما:
دمای محیط نگهداری باید همیشه بالای ۱۳ درجه سانتیگراد باشد. دمای ۲۳-۱۵ درجه سانتیگراد برای این گیاه بهترین است و دما را تا ۳۲ درجه سانتیگراد البته به شرط آبیاری و غبارپاشی منظم تحمل میکند. دمای بیش از اندازه محیط از جمله دلایل پیچش و سوختگی برگها است.
نور:
اسپاتی فیلوم گیاهی سایه دوست است. محیط باید از نوری میانه و معتدل برخوردار باشد و باید آن را از اشعه مستقیم آفتاب دور نگهداشت، زیرا نور مستقیم منجر به سوختن قسمتهایی از پهنه برگ و همچنین گلدهی اندک و پراکنده گیاه وخواهد شد. نور کم محیط موجب پیچش، رنگ پریدگی و نازکی برگها بخصوص برگهای جوان و کاهش گلدهی و همچنین ریز شدن گلها میشود. پنجرههای رو به شمال و یا غرب در خانه مکانهای مناسبی برای نگهداری این گیاه است.
خاک:
اسپاتی فیلوم به خاکی با زهکش سبک و مناسب نیاز و میتوان از ترکیب پیت ماس+ خاک برگ+ پرلیت استفاده کرد و یا آنکه ترکیب کوکوپیت+پرلیت+ خاک برگ را بکار برد. عدم وجود عناصر کافی در بستر کاشت از جمله دلایل کاهش رشد، پریدگی رنگ و کوچک ماندن برگها بخصوص برگهای جوان و عدم شکل گیری گلها است. بهتر است که کود را در طی فصل رشد یعنی بهار و تابستان بکار برد. استفاده از کودهای کامل که حاوی آهن و منیزیم است برای این گیاه بسیار مناسب است، زیرا اسپاتی فیلوم به کمبود آهن و منیزیم نیز حساس است و در اثر کمبود این دو عنصر حاشیه برگهای آن زرد خواهد شد.
تکثیر:
این گیاه به تدریج انبوه و گسترده میشود بنابراین در زمان تکثیر گیاه میتوان گیاه مادری را به دو یا سه دسته تقسیم کرد و هر قسمت را در گلدانی جداگانه کشت نمود. هنگام قرار دادن گیاه جوان در گلدان مستقل مراقب باشید که آنرا در همان سطحی که قبلا در خاک قرار داشته است بکارید. عمیقتر کاشتن گیاه کمکی به رشد بهتر آن نخواهد کرد.
این گیاه در صورت شرایط مساعد محیطی بذر نیز تولید میکند که برای تکثیر میتوان از آنان استفاده کرد. بعد از قهوهای شدن گلها و پوشش بذر، پوشش ذرها را باید با چاقویی تیز شکافت و بذرها را در بستری سبک و مرطوب به شکل سطحی کاشت و لایه نازکی از بستر کاشت را بر روی انان قرار داد و دمای محیط را حدود ۲۲-۲۰ درجه سانتیگراد تنظیم کرد.
وجود نور جوانه زنی بذرها را تسریع میکند بنابراین ظرف محتوی جوانهها را در محیطی روشن، اما به دور از نور آفتاب قرار میدهیم. افزایش رطوبت نسبی محیط و یا کشیدن پلاستیک شفاف بر روی بستر کاشت بذرها به جوانه زنی آنان کمک خواهد کرد. اگر تمامی شرایط مناسب باشد در طی ۱۰ روز شاهد جوانه زنی بذرها خواهیم بود.
مطالب مرتبط:
درخچه های همیشه سبز برای بالکن
بهترین گیاهان مناسب آشپزخانه را بشناسید!
آفات و بیماری:
شته و کنه تارعنکبوتی آفت این گیاه است، حشرات سپردار نیز گاهی مشکلاتی را ایجاد میکنند. این حشرات بر روی برگ دمبرگ و یا ساقه تجمع میکنند و از شیره گیاهی تغذیه کرده و موجب زردی برگها ضعیف شدن گیاهان میشوند. تریپس نیز از دیگر آفات است که میتواند از شیره گیاه تغذیه کند که در نتیجه فعالیت آنان برگها در هم پیچیده و بدشکل میشوند و لکههایی نقرهای – خاکستری بر روی برگها ایجاد میشود. بلایت فیتوفترا از جمله بیماریهای قارچی است که لکههای مرده سیاه یا قهوهای رنگ در حاشیه یا مرکز پهنه برگ ایجاد میکند.
هرس:
بعد از خشک شدن گلها میتوان ساقه آنان را از نزدیکی سطح خاک قطع کرد همچنین برگهای خشکیده و ضعیف را نیز بهتر است که از نزدیکی سطح خاک قطع کنیم.
پوسیدگی ریشه:
پوسیدگی ریشه قارچی که با دو قارچ Pythium و Cylindrocladium شکل میگیرد بیماری دیگری است که موجب زرد شدن برگها بخصوص برگهای پایین گیاه نزدیک به ریشه میشود و گاهی با پژمردگی گیاه نیز همراه است. ممکن است لکههای بیضی شکل قهوهای تیره بر روی پهنه و دمبرگ شکل گیرد بخصوص در نواحی نزدیک سطح خاک بوجود آید که در این مرحله نشانه از بین رفتن اکثر ریشههای گیاه و مرگ حتمی گیاه است. لکه برگی بیماری دیگری است که که بر اثر آن لکههایی حلقوی به رنگ سیاه تا قهوهای بر روی حاشیه و پهنه برگ مشاهده میشود. در لکهها ممکن است حلقههای متحد المرکز وجود داشته باشند.
عدم آبیاری بیش از اندازه، تهویه مناسب هوای محل نگهداری گیاه، استفاده از بسترهای کاشت ضدعفونی شده از جمله راهکارهای جلوگیری از شیوع بیماریهای قارچی است. اما اگر بیماری شروع شد و پیشرفت داشت باید از سموم مناسب قارچکش استفاده کرد. بیماریهای ویروسی موزاییک موجب ظهور لکههای زرد رنگ بر روی پهنه برگ، بد شکلی برگها و کوچک ماندن قامت گیاه میشود. بیماری ویروسی راه حل ندارد و تنها باید گیاه آلوده را از بین برد.
نظرات
۱۳ نظرات
سلام. اسپاتی فیلوم من مرتب داره برگ زرد میکنه. کنار پنجره هست و نور غیرمستقیم خوبی میگیره و هفتهای یکبار آب داده میشه. لطفا من رو راهنمایی کنید
وقتی با فاصله کمتر آبش میدم برگا شل میشه و میافته و زرد میشن وقتی با فاصله بیشتر هم آبش میدم باز همین اتفاق میافته
چرا نمیتونم عکس ضمیمه کنم؟
و البته مدتی هست که برگها سیاه میشن
سیاهی برای قارچه ! بهتره باسم کاپتان یه نوبت سمپاشی داشته باشید
ممنونم.
من به یه خدمات کشاورزی مراجعه کردم بهم یه قارچکش دادن و گفتن ترکیبی از چند قارچکش هست. اما نگفتن چی هست(گیاه پزشک بود)
فکر میکنید استفاده ازش میتونه مفید باشه؟
بله بهتراز هیچیه
سلام وقت بخیر
اسپاتی فیلوم نیازی به کودهی در فصل پاییز و زمستان داره؟
سلام خوبید؟ ماهی یبار براش کافیه توی این فصلها
سلام
ببخشید ی مقدار سوالم طولانیه
من ی اسپاتی فلیوم دارم حدود دو سال فقط آب میدادم بهش اوایل گل میداد ولی بعدش دیگه گل نداد برگاشم همه ریز شدن و بی حال بعد دو سه سال تازه یاد گرفتم ک ب گل برسم و کلی گل خریدم و… چند ماه پبش ک ب اسپاتیم رسیدم و کود دادم سریع ی بوته اسپاتی با برگای درشت از وسطش درومد و بهش اضافه شد منم بعد چند وقت اون بوته رو با عوض کردن گلدون دراوردم تو گلدون جدید کاشتم اون قبلیا توی گلدون قبلی بودن با اینکه خاکشون رو عوض کردم و کود ورمی کمپوست هم میدادم باز برگاشون ریزه و بی حالن و هیچکدوم چ بوته جدیده چ بوته های ضعیف قدیمی بعد چند ماه رسیدگی گل ندادن ترو خدا کمکم کنید هم گل بدن همم اینکه اون قدیمیه برگاش بزرگ شه و سر حال شه کلا دو سه ساله بی حاله آبیارشم ک دقیقا ۵ روز ی بار میدم
خیلی ممنون
ببین علاوه بر دما و نور این گل نیاز به تهویه هوا داره ضمنا به رطوبت خاک حساسه و بین دو اب باید خاک خشک بشه شما یبار کفبر کنید گلدون رو بذارید توی راه پله روشن تا دوباره جوونه بزنه !
سلام اقای مهندس
ی مدل جونور ریز سفید روی خاک گلدونامون هست ک دارن سلقه گلهارو و برگهارو میخورن راه میرن و میپرن سم دیازینون از خیلی وقت پیش داشتم دو بار زدم ولی ی مقدار کم ازشون کم شد چ سمی بزنم؟؟ یا شته یا کنه هست یا شپش ولی روی خاکن و زیر خاک شما چ سمی پیشنهاد میدین؟
سلام خوبی؟ سم کونفیدر باید بزنید بهشون تا از بین برن احتمالا افت شپشک یا مگس سفید باشه !
سلام وقتتون بخیر
من یه گل اسپاتی دارم حس میکنم دچار قارچ شده چون حتی برگ جدید هم میده نوک برگهاس سیاه شده الان میخوام کلا هم خاکش رو عوض کنم و هم قارچکش بزنم میشه روش صحیح قارچکش زدن رو بهم بگید فقط به برگها بزنم یا به غده هم بزنم؟ بعد از قارچکش کی آبیاری کنم؟ میتونم بعد کاملا کفبر کنم که از نو برگ بزنه؟
باید با سم کاپتان درمون بشه ! روی بوته اسپری کنید و بقیش رو بریزید توی خاکش ! تهویه درست کنید روی بوته اب ریخته نشه تا اثر کنه و خوب بشه برگهای سیاه رو هم از ته بزنید
[…] هستند. گل دیفن باخیا با بالا رفتن ظاهر می شود و مانند گل گیاه اسپاتی فیلوم بوده که ارزش زینتی […]